Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ποια είναι η καλύτερα ώρα για γυμναστική

ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΤΗΣΕΤΕ 
Είναι γνωστό ότι κάποιοι από εμάς είναι «πρωινοί» τύποι και κάποιοι άλλοι «βραδινοί». Ποιος όμως είναι πραγματικά ο παράγοντας που επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι; Πρόκειται για τον κιρκαδικό ρυθμό, ο οποίος μεταξύ άλλων καθορίζει και το ποια είναι η καλύτερα ώρα για γυμναστική!
ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΤΗΣΕΤΕ 
Ο κιρκαδικός ρυθμός (circa=γύρω diem=”ημέρα), δηλαδή ο ρυθμός κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματός μας(χαμηλότερη το πρωί σε σχέση με το απόγευμα), την πίεση του αίματος (χαμηλότερη την νύχτα και αυξάνει πριν το πρωινό ξύπνημα), τους μυς (πιο δυνατοί το απόγευμα), τα επίπεδα ορμονών, τον καρδιακό ρυθμό κ.ά. Στα πλαίσια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας, διαπιστώθηκε ότι, αν και οι κιρκαδικοί ρυθμοί είναι έμφυτοι, μπορούμε να τους επαναφέρουμε με βάση τις συνήθειές μας.

Παρατηρήθηκε ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται το πρωί «διδάσκουν» το σώμα τους να είναι σε ετοιμότητα για άσκηση το πρωί, ενώ αν ασκηθούν το απόγευμα θα έχουν χαμηλότερη απόδοση. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτούς που γυμνάζονται το απόγευμα. Όσων αφορά τους αθλητές, μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλαγή στη ζώνη ώρας της προπόνησης επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή τους.

Όμως ποια είναι η καλύτερα ώρα για γυμναστική; Ρίξτε μια ματιά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε ζώνης της ημέρας (πρωινή, απογευματινή), για να βρείτε ποια ώρα σας ταιριάζει καλύτερα.
Τα υπέρ και τα κατά της πρωινής γυμναστικής

Τα πλεονεκτήματα:

1) Αυξάνεται ο μεταβολισμός μας από την αρχή της ημέρας, οπότε παραμένει σε υψηλά επίπεδα όλη την υπόλοιπη μέρα, βοηθώντας μας να «κάψουμε» περισσότερες θερμίδες.
2) Γίνεται πιο γρήγορα η καύση λίπους, διότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, το επίπεδο του γλυκογόνου των μυών πέφτει, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν ταχύτερα οι αποθήκες του και ο οργανισμός να χρησιμοποιήσει στο εξής το λίπος ως καύσιμο.
3) Ο οργανισμός μας εκκρίνει ενδορφίνες από την αρχή της ημέρας, βελτιώνοντας την ψυχική μας διάθεση, με αποτέλεσμα να συνεχίσει ευχάριστα η υπόλοιπη μέρα μας.
4) Λειτουργεί σαν μια κούπα καφέ, καθώς ενεργοποιεί και τονώνει το σώμα από την αρχή της ημέρας, δίνοντάς μας ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας.
5) Η ατμοσφαιρική ρύπανση το πρωί είναι περιορισμένη, επομένως είναι η καλύτερα ώρα για γυμναστική σε ανοιχτό χώρο.
6) Συμβάλλει στην απώλεια βάρους, καθώς πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η πρωινή άσκηση περιορίζει την όρεξη για όλη την υπόλοιπη μέρα.
7) Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, βοηθώντας στον έλεγχο της ορμονική ισορροπίας, η οποία συμβάλλει στον έλεγχο της όρεξης.

Τα μειονεκτήματα:

1) Το σώμα μας δουλεύει με λιγότερη ενέργεια-δύναμη, καθώς οι μύες μας δεν έχουν τη βέλτιστη απόδοση το πρωί.
2) Αυξάνονται οι πιθανότητες τραυματισμού, καθώς οι μύες μας το πρωί είναι πιο δύσκαμπτοι και «κρύοι», απαιτώντας έτσι μεγαλύτερης διάρκειας προθέρμανση.
3) Αν γυμναστούμε, πριν φάμε πρωινό, είναι πιθανό να επέλθει πιο γρήγορα η μυϊκή κόπωση.
4) Αν δεν είμαστε πρωινοί τύποι, θα είναι δύσκολο να κάνουμε την πρωινή μας γυμναστική συνήθεια.

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της απογευματινής άσκησης;
Τα υπέρ και τα κατά της απογευματινής άσκησης

Τα πλεονεκτήματα:

1) Αυξημένες επιδόσεις, διότι η θερμοκρασία του σώματός μας είναι ιδανική και οι μύες έχουν τη μέγιστη δύναμη
2) Προλαμβάνονται οι τραυματισμοί, καθώς οι μύες είναι «ζεστοί».
3) Απομακρύνεται το άγχος που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.
4) Βελτιώνεται η απόδοσή μας, καθώς οι κιρκαδικοί μας ρυθμοί είναι σε ιδανικό στάδιο.
5) Αυξάνεται η μυϊκή μάζα και η δύναμη. Μάλιστα οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι ώρες 3-7μμ είναι οι πλέον αποδοτικές.
6) Σύμφωνα με έρευνες, στους περισσότερους ανθρώπους η θερμοκρασία του σώματος και τα επίπεδα ορμονών βρίσκονται σε κατάλληλα επίπεδα για άσκηση περίπου στις 6μμ.

Τα μειονεκτήματα:

1) Έρευνες δείχνουν ότι η λειτουργία των πνευμόνων δυσχεραίνει το μεσημέρι, με αποτέλεσμα τη μείωση της αερόβιας ικανότητας.
2) Τα γυμναστήρια συνήθως παρουσιάζουν πολυκοσμία περίπου 5-6 μμ, γεγονός που καθιστά δύσκολη την προπόνηση από θέμα χρόνου.
3) Αν η άσκηση γίνει αργά το απόγευμα προς βράδυ, «ξυπνάει» τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα ύπνου, καθώς επίσης και ο μεταβολισμός πέφτει κατά τη διάρκεια του ύπνου, οπότε δεν έχει τα οφέλη του αυξημένου μεταβολισμού μετά την άσκηση (Afterburn).



Έπειτα από όλα τα παραπάνω, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πρωινή άσκηση προσφέρει περισσότερα οφέλη στον οργανισμό μας, αλλά η συμβουλή μας είναι γυμναστείς και ας είναι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας! Να θυμάσαι ότι άσκηση είναι οποιοδήποτε είδος σωματικής δραστηριότητας που αυξάνει την καρδιακή μας συχνότητα για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε φορά. Γυμνάσου λοιπόν, γιατί κάνει καλό.


by Vasil_Lask

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

by Vasil_Lask